ZLATNO PERO

Forum za ljubitelje i odgajivace ptica , sitnih zivotinja , orintologije i zastitnike prirode
 
PrijemPrijem  KalendarKalendar  Često Postavljana PitanjaČesto Postavljana Pitanja  TražiTraži  Lista članovaLista članova  Korisničke grupeKorisničke grupe  Registruj seRegistruj se  PristupiPristupi  
Traži
 
 

Rezultati od :
 
Rechercher Napredna potraga
Ključne reči
Zadnje teme
» ČESTITKE I OBJAVE
Čet Jan 01, 2015 9:56 pm od ćelavi

» DOBRO DOSLI
Pet Mar 14, 2014 2:50 pm od Miki

» BOCKINE PTICE
Sub Sep 28, 2013 12:36 pm od BOCKA

» zoran mutacije majora
Pet Sep 27, 2013 1:53 pm od Miki

» UDOMLJAVANJE PASA
Uto Sep 10, 2013 11:10 pm od SAŠA

» UDRUŽENJE ZLATNO PERO - KRUŠEVAC
Pet Avg 16, 2013 5:16 pm od Miki

» Pitanje za genetičare
Čet Avg 08, 2013 2:43 pm od Miki

» Povoci za ptice
Ned Jul 14, 2013 4:17 pm od Parrotgirl

» Slavuj
Ned Jun 16, 2013 6:26 pm od BOCKA

» Uzgoj Konopljara
Pet Jun 14, 2013 4:01 pm od Miki

PRIJATELJI
DOKUMENTACIJA ZA TRGOVINU PTICAMA
Sub Mar 09, 2013 10:24 pm od SAŠA
Којим правним актима је регулисана област прекограничног промета и трговине заштићеним врстама у Србији?

Национални прописи који регулишу контролу промета заштићеним врстама су:
Закон о потврђивању Конвенције о …

Komentari: 0
Министарство енергетике, развоја и заштите животне средине
Sre Feb 13, 2013 11:59 am od Miki
ОДСЕК ЗА ЗАШТИТУ БИОДИВЕРЗИТЕТА
У Одсеку за заштиту биодиверзитета обављају се послови који се односе на: праћење спровођења закона којим се уређује и обезбеђује заштита, унапређење и одрживо коришћење …

Komentari: 3
USLOVI DRZANJA I NACIN OBELEZAVANJA PTICA I ZASTICENIH VRSTA
Sub Feb 09, 2013 8:55 pm od Miki
PRAVILNIK
O USLOVIMA DRŽANJA, NAČINU OBELEŽAVANJA I EVIDENTIRANJA
DIVLJIH ŽIVOTINJA U ZATOČENIŠTVU
("Sl. glasnik RS", br. 86/2010)

II USLOVI DRŽANJA DIVLJIH ŽIVOTINJA U ZATOČENIŠTVU
Član 4
Uslovi držanja divljih životinja u zatočeništvu dati su u Prilogu I Uslovi u pogledu prostora,
opreme i brige o životinjama, koji je odštampan uz ovaj pravilnik i čini njegov …

Komentari: 4
Decembar 2018
PonUtoSreČetPetSubNed
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      
KalendarKalendar

Delite | 
 

 Boje kod kanarinaca

Ići dole 
AutorPoruka
SAŠA
BOS
BOS
avatar

Broj poruka : 275
Datum upisa : 09.02.2013
Godina : 56
Lokacija : Kraljevo

PočaljiNaslov: Boje kod kanarinaca   Sub Feb 09, 2013 2:53 am

OBJAŠNJENJE ZA IZRAZE BOJA


Normalni ili crno-smeđi melaninski kanarinac posjeduje crni eumalanin, smeđi feomelanin, te smeđi eumalanin. Podperje je kod normalnog melaniskog kanarinca tamno, a tamni su kljun, noge i nokti.
Kombinacija crno-smeđeg kanarinca sa tri osnovne lipokromske boje, daje nam celi spektar crno-smeđih ptica. Tako se crno-smeđi kanarinac sa belom lipokromskom bojom naziva plavi, sa žutom lipokromskom bojom zeleni, a sa crvenom lipokromskom bojom bakreni. Ovde susrećemo tri tipa obojenosti ptica: intenzivnu, neintenzivnu i mozaičnu. Takođe se kod melaninskih ptica sreću i mutacije na lipokromskoj obojenosti.

Melaninski crno-smeđi
beli (plavi)
Melaninski crno-smeđi
žuti (zeleni)
Melaninski crno-smeđi
crveni (bakreni)


Kada se pojavi mutacija na genima za razvoj crnog melanina dobijamo smeđeg kanarinca. Smeđa mutacija je recesivno, spolno vezano svojstvo.

Melaninski smeđi srebrni
Melaninski smeđi zlatni
Melaninski smeđi crveni

Sledeća mutacija koja se javlja kod melaninskih kanarinaca je ahat. Ahat faktor deluje tako da modificira crni melanin pa tamni pigment postaje svetliji, uključujući i podperje koje postaje tamno sivo. Noge, nokti i kljun gube veći dio svoje crne boje.
Ova se mutacija može primeniti na smeđi melaninski faktor i tada je nazivamo izabela.

Ahatni srebrni
Ahatni crveni

Izabela recesivno bela
Izabela crvena intenzivna

Opal je homozigotan recesivni faktor. Njegovi efekti su višestruki: oslabljuje sve znakove smeđeg melanina smeštenog na rubu pera kod normala i smeđih; oslabljuje kompletan smeđi melanin u crtežu kod smeđih, iako reducira samo smeđu boju podperja; mijenja boju crnog melanina u crtežu kod normala u tamnu srebrno-sivu, međutim ovdje nema tako velik uticaj na boju podperja.

Opalni recesivno beli
Opalni žuti


Pastelni je faktor kod melanina spolno vezani recesivni. Kod izabela pastela ptica je vizuelno skoro lipokromska, a podperje je drap boje. Crtež je jako rasvetljen.

Recesivno beli
smeđi pastel
Zlatni izabel pastel
Crveni ahatni pastel
Kod Ino faktora ptice imaju crvene oči i ta se boja starenjem ptice ne menja. Kod prvog tipa ino faktora pojavljuje se bela obojenost na mestima ge se normalno nalazi smeđi eumelanin, tj. ispod centra pera. U drugom su slučaju rubovi pera smeđi. Lipokromska boja smještena je između smeđe i bele. Kod trećeg tipa smeđi je pigment smešten ispod centra i navrhu pera, dok je lipokromska boja na preostalim delovima pera. Kod sva tri tipa podperje je drap boje.

Smeđi ino srebrni
Smeđi ino zlatni
Smeđi ino crveni


Satenski je faktor polno vezano recesivno svojstvo. Njegov učinak je trostruki. Ptica. kao i kod ino faktora, ima crvene oči. Drugi efekat je da sprečava ispoljavanje crnog eumelanina koji je kod normala smješten u sredini pera. Treći efekat je spriječavanje ispoljavanja smeđeg feomelanina koji je lociran na vrhu pera kod svih melaninskih vrsta. Podperje je tamno drap boje.

Satinet smeđi srebrni
Satinet žuti
Satinet mozaični crveni

tekst preuzet sa public.carnet

Nazad na vrh Ići dole
Pogledaj profil korisnika
SAŠA
BOS
BOS
avatar

Broj poruka : 275
Datum upisa : 09.02.2013
Godina : 56
Lokacija : Kraljevo

PočaljiNaslov: Re: Boje kod kanarinaca   Sub Feb 09, 2013 2:55 am

Lipokromski i melaninski kanarinci
Kanarinci boje dijele se u dvije osnovne grupe: lipokromske kanarince i melaninske kanarince. Lipokromske boje su tzv. masne boje i to su crvena, žuta i bijela. Melaninske ili tzv. suhe boje su crna i smeđa. Lipokromski kanarinci ne posjeduju melaninske boje, dok je kod melaninskih kanarinaca prisutna i lipokromska obojenost.
Prema intenzitetu obojenosti kanarinci se dijele na intenzivne, neintenzivne te mozaične, pišut na internet stranicama Zagrebačkog drušva za zaštitu i uzgoj ptica i ribica. Ove stranice su doista za preporuku, a uređuje ih uzgajivač Davorin Ptičar. Možete više informacija dobiti na http://jagor.srce.hr/ptice/.
Kombinacijom gore navedenih osnovnih boja, mutacijama nad njima, te intenziteta bojenosti, danas postoji čitava paleta kanarinaca boje. Za determinaciju kanarinaca boje Svjetska ornitološ ka organizacija (C.O.M.) je definirala ključ koji se naziva i COMključ Lipokromski kanarinci posjeduju samo tzv. "masnu" (lipokromsku) obojenost, dok ne posjeduju melaninsku obojenost. Podperje je kod lipokromskih kanarinaca bijele boje.
Kod lipokromskih kanarinaca susrećemo tri osnovne boje: bijelu (koja je u stvari odsutnost i lipokromske obojenosti), žutu i crvenu. Kod bijelih kanarinaca razlikujemo dominantno bijele i recesivno bijele kanarince. Kod dominantno bijelih, za razliku od recesivnih, susrećemo prisutnost lipokromske obojenosti na vanjskim letnim perima, i ona može biti u žutoj ili crvenij boji. Kod žutih i crvenih kanarinaca susreć emo tri načina obojenosti ptice. To su intenzivna, neintenzivna i mozaična. Za mozaičnu obojenost karakterističan je i spolni dimorfizam (različit izgled mužjaka i ženke).
Kod žutih i crvenih lipokromskih kanarinaca boje javlja se pastelna mutacija koja daje svjetliju obojenost ptice, i ona se javlja u sva tri intenziteta obojenost. Kod lipokromskih kanarinaca u sve tri boje javlja se crvenooka mutacija. Kod pojave ove mutacije uobičajeno je da bijele mutirane kanarince nazivamo albino, žute lutino, a crvene rubino. Melaninski kanarinci, poput divljag kanarinca, uz "masnu" (lipokromsku) obojenost posjeduju i melaninsku obojenost.
Normalni ili crno-smeđi melaninski kanarinac posjeduje crni eumalanin, smeđi feomelanin, te smeđi eumalanin. Podperje je kod normalnog melaniskog kanarinca tamno, a tamni su kljun, noge i nokti. Kombinacija crno-smeđeg kanarinca sa tri osnovne lipokromske boje, daje nam cijeli spektar crno-smeđih ptica.
Tako se crno-smeđi kanarinac sa bijelom lipokromskom bojom naziva plavi, sa žutom lipokromskom bojom zeleni, a sa crvenom lipokromskom bojom bakreni. I ovdje susreć emo tri tipa obojenosti ptica: intenzivnu, neintenzivnu i mozaič nu. Također se kod melaninskih ptica sreću i mutacije na lipokromskoj obojenosti. Kada se pojavi mutacija na genima za razvoj crnog melanina dobivamo smeđeg kanarinca.
Smeđa mutacija je recesivno, spolno vezano svojstvo. Slijedeća mutacija koja se javlja kod melaninskih kanarinaca je ahat. Ahat faktor djeluje tako da modificira crni melanin pa tamni pigment postaje svjetliji, uključujući i podperje koje postaje tamno sivo. Noge, nokti i kljun gube veći dio svoje crne boje.
Ova se mutacija može primjeniti na smeđi melaninski faktor i tada je nazivamo izabela. Opal je homozigotan recesivni faktor. Njegovi efekti su višestruki: oslabljuje sve znakove smeđeg melanina smještenog na rubu pera kod normala i smeđih; oslabljuje kompletan smeđi melanin u crtežu kod smeđih, iako reducira samo smeđu boju podperja; mijenja boju crnog melanina u crtežu kod normala u tamnu srebrno-sivu, međutim ovdje nema tako velik utjecaj na boju podperja.
Pastelni je faktor kod melanina spolno vezani recesivni. Kod izabela pastela ptica je vizuelno skoro lipokromska, a podperje je drap boje. Crtaž je jako rasvjetljen. Kod ino faktora ptice imaju crvene oči i ta se boja starenjem ptice ne mijenja. Kod prvog tipa ino faktora pojavljuje se bijela obojenost na mjestima gje se normalno nalazi smeđi eumelanin, tj. ispod centra pera. U drugom su slučaju rubovi pera smeđi.
Lipokromska boja smještena je između smeđe i bijele. Kod trećeg tipa smeđi je pigment smješten ispod centra i navrhu pera, dok je lipokromska boja na preostalim dijelovima pera. Kod sva tri tipa podperje je drap boje. Satenski je faktorspolno vezano recesivno svojstvo. Njegov učinak je trostruki. Ptica. kao i kod ino faktora, ima crvene oči. Drugi efekat je da spriječava ispoljavanje crnog eumelanina koji je kod normala smješten u sredini pera. Treći efekat je spriječavanje ispoljavanja smeđeg feomelanina koji je lociran na vrhu pera kod svih melaninskih vrsta. Podperje je tamno drap boje. T.U.S.


Nazad na vrh Ići dole
Pogledaj profil korisnika
SAŠA
BOS
BOS
avatar

Broj poruka : 275
Datum upisa : 09.02.2013
Godina : 56
Lokacija : Kraljevo

PočaljiNaslov: Re: Boje kod kanarinaca   Sub Feb 09, 2013 2:57 am

MELANINSKI KANARINCIMelaninski kanarinci, poput divljeg kanarinca, uz "masnu"(lipokromsku) obojenost, poseduju i melaninsku obojenost. Normalni ili crno smedji melaninski kanarinac poseduje crni eumelanin, smedji feomelanin i smedji eumelanin. Podperje je kod normalnog melaninskog kanarinca tamno a tamni su kljun, noge i nokti. Kombinacija crno-smedjeg kanarinca sa tri osnovne lipokromske boje, daje nam celi spektar crno-smedjih ptica. tako se crno-smedji kanarinac sa belom lipokromskom bojom naziva plavi, sa zutom lipokromskom bojom zeleni, a sa crvenom lipokromskom bojom bakreni. Dakle zvanicni nazivi su: Melaninsko crno-smedji beli (plavi), Melaninski crno-smedji zuti (zeleni) i Melaninski crno-smedji crveni (bakreni). I ovde susrecemo tri tipa obojenosti ptica: intenzivnu, neintenzivnu i mozaicnu. Takodje se kod melaninskih ptica srecu i mutacije na lipokromskoj obojenosti. Kada se pojavi mutacija na genima za razvoj crnog melanina, dobijamo smedjeg kanarinca. Smedja mutacija je recesivno,polno vezano svojstvo. Tada imamo: Melaninski smedji srebrni, Melaninski smedji zlatni i Melaninski smedji crveni. Sledeca mutacija koja se javlja kod melaninskih kanarinaca je Ahat. Ahat faktor deluje tako da modificira crni melanin pa tamni pigment postaje svetliji, ukljucujuci i podperje koje postaje tamno sivo. Noge, nokti i kljun gube veći deo svoje crne boje. Ova se mutacija može primeniti i na smeđi melaninski faktor i tada je nazivamo Izabela. Dakle zvanični nazivi su: Ahatni srebrni, ahatni crveni, izabela recesivno bela i izabela crvena intenzivna. Opal je homozigotan recesivni faktor. Njegovi efekti su višestruki: oslabljuje sve znakove smedjeg melanina smeštenog na rubu pera kod normala i smedjih; oslabljuje kompletan smedji melanin u crtežu kod smedjih, iako reducira samo smedju boju podperja; menja boju crnog melanina u crtežu kod normala u tamnu srebrno-sivu, medjutim ovde nema veliki uticaj na boju podperja. Tako da ovde imamo Opalno recesivno beli i Opalno žuti. Pastelni je faktor kod melanina polno vezani recesivni. Kod izabela pastela ptica je vizuelno skoro lipokromska, a podperje je drap boje. Crtez je jako rasvetljen. Ovde imamo recesivno beli smedji pastel, zlatni izabela pastel i crveni ahatni pastel. Kod Ino faktora ptice imaju crvene oči i ta se boja starenjem ne menja. Kod prvog tipa ino faktora pojavljuje se bela obojenost na mestima gde se normalno nalazi smedji eumelanin, to jest ispod centra pera. U drugom su slučaju rubovi pera smedji. Lipokromska boja je smeštena izmedju smedje i bele. Kod trećeg tipa smedji je pigment smešten ispod centra i na vrhu pera, dok je lipokromska boja na preostalim delovima pera. Kod sva tri tipa podperje je drap boje. Dakle ovde imamo Smedji ino srebrni, Smedji ini zlatni i Smedji ino crveni. Satenski je faktor polno vezano recesivno svojstvo. Njegov učinak je trostruki. Ptica kao i kod ino faktora, ima crvene oči. Drugi efekat je da sprečava ispoljavanje crnog eumelanina koji je kod normala smešten u sredini pera. Treći efekat je sprečavanje ispoljavanja smedjeg feomelanina koji je lociran na vrhu pera kod svih melaninskih ptica. Podperje je tamno drap boje. Ovde imamo Satinet smedji srebrni, Sarinet žuti i Satinet mozaični crveni.

Nazad na vrh Ići dole
Pogledaj profil korisnika
SAŠA
BOS
BOS
avatar

Broj poruka : 275
Datum upisa : 09.02.2013
Godina : 56
Lokacija : Kraljevo

PočaljiNaslov: Re: Boje kod kanarinaca   Sub Feb 09, 2013 1:22 pm

[b]FEOS

[img] [/img]
Nazad na vrh Ići dole
Pogledaj profil korisnika
SAŠA
BOS
BOS
avatar

Broj poruka : 275
Datum upisa : 09.02.2013
Godina : 56
Lokacija : Kraljevo

PočaljiNaslov: Re: Boje kod kanarinaca   Sub Feb 09, 2013 1:24 pm

FEO ŽUTI MOZAIK

[img] [/img]
Nazad na vrh Ići dole
Pogledaj profil korisnika
SAŠA
BOS
BOS
avatar

Broj poruka : 275
Datum upisa : 09.02.2013
Godina : 56
Lokacija : Kraljevo

PočaljiNaslov: Re: Boje kod kanarinaca   Sub Feb 09, 2013 1:26 pm

[b]AHAT ŽUTI MOZAIK

[img] [/img]
Nazad na vrh Ići dole
Pogledaj profil korisnika
SAŠA
BOS
BOS
avatar

Broj poruka : 275
Datum upisa : 09.02.2013
Godina : 56
Lokacija : Kraljevo

PočaljiNaslov: Re: Boje kod kanarinaca   Sub Feb 09, 2013 1:29 pm

LIPOHROM CRVENI MOZAIK

[img] [/img]
Nazad na vrh Ići dole
Pogledaj profil korisnika
SAŠA
BOS
BOS
avatar

Broj poruka : 275
Datum upisa : 09.02.2013
Godina : 56
Lokacija : Kraljevo

PočaljiNaslov: Re: Boje kod kanarinaca   Sub Feb 09, 2013 1:32 pm

CRNO ŽUTI KOBALT INTEZIVNI

[img] [/img]
Nazad na vrh Ići dole
Pogledaj profil korisnika
SAŠA
BOS
BOS
avatar

Broj poruka : 275
Datum upisa : 09.02.2013
Godina : 56
Lokacija : Kraljevo

PočaljiNaslov: Re: Boje kod kanarinaca   Sub Feb 09, 2013 1:33 pm

IZABEL RECESIVNI BELI

[img] [/img]
Nazad na vrh Ići dole
Pogledaj profil korisnika
SAŠA
BOS
BOS
avatar

Broj poruka : 275
Datum upisa : 09.02.2013
Godina : 56
Lokacija : Kraljevo

PočaljiNaslov: Re: Boje kod kanarinaca   Sub Feb 09, 2013 1:36 pm

LIPOHROM ŽUTI INTEZIVNI

[img] [/img]
Nazad na vrh Ići dole
Pogledaj profil korisnika
SAŠA
BOS
BOS
avatar

Broj poruka : 275
Datum upisa : 09.02.2013
Godina : 56
Lokacija : Kraljevo

PočaljiNaslov: Re: Boje kod kanarinaca   Sub Feb 09, 2013 1:38 pm

AHAT CRVENI MOZAIK PASTEL

[img] [/img]
Nazad na vrh Ići dole
Pogledaj profil korisnika
Miki
BOS
BOS
avatar

Broj poruka : 111
Datum upisa : 09.02.2013
Godina : 39
Lokacija : Krusevac

PočaljiNaslov: Re: Boje kod kanarinaca   Ned Feb 10, 2013 1:47 am

Bravo Sasa za ovo lepo, pogotovo kad zavrsis sa svim popularnim bojasima i postavis slike.

Pregledno i lepo

svaka cast
Nazad na vrh Ići dole
Pogledaj profil korisnika https://www.facebook.com/profile.php?id=1476657897
SAŠA
BOS
BOS
avatar

Broj poruka : 275
Datum upisa : 09.02.2013
Godina : 56
Lokacija : Kraljevo

PočaljiNaslov: Re: Boje kod kanarinaca   Ned Feb 10, 2013 3:17 pm

Hvala Miki, biće toga još. Embarassed
Nazad na vrh Ići dole
Pogledaj profil korisnika
SAŠA
BOS
BOS
avatar

Broj poruka : 275
Datum upisa : 09.02.2013
Godina : 56
Lokacija : Kraljevo

PočaljiNaslov: Re: Boje kod kanarinaca   Ned Feb 17, 2013 10:14 pm

AHAT ŽUTI OPAL MOZAIK

[img] [/img]
Nazad na vrh Ići dole
Pogledaj profil korisnika
antaBroj poruka : 6
Datum upisa : 25.03.2013

PočaljiNaslov: Re: Boje kod kanarinaca   Uto Apr 16, 2013 6:36 pm

bravo sale ekstra su ptice Exclamation cheers
Nazad na vrh Ići dole
Pogledaj profil korisnika
SAŠA
BOS
BOS
avatar

Broj poruka : 275
Datum upisa : 09.02.2013
Godina : 56
Lokacija : Kraljevo

PočaljiNaslov: Re: Boje kod kanarinaca   Uto Apr 23, 2013 4:28 pm

Hvala, biće još toga ali sam trenutno u nekoj gužvi pa ne stižem. Wink
Nazad na vrh Ići dole
Pogledaj profil korisnika
Sponsored content
PočaljiNaslov: Re: Boje kod kanarinaca   

Nazad na vrh Ići dole
 
Boje kod kanarinaca
Nazad na vrh 
Strana 1 od 1

Dozvole ovog foruma:Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
ZLATNO PERO :: KANARINCI :: KANARINCI BOJE-
Skoči na: